Jazz stijlen

Geplaatst op: 05-02-2015

Jazz is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende jazz stijlen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten jazz muziek. Zo is jazzblues bijvoorbeeld een muziekstijl die vaak voorkomt en ook erg populair is. Waarschijnlijk ken je deze stijl beter onder de naam “blues”. In principe is Jazzblues een uitbreiding van de pentatonische toonladder met twee extra noten, zogenaamde blue notes. Daar komt ook meteen de naam Blues vandaan. Er zijn echter nog meer varianten in jazz muziek te onderscheiden. Heb je bijvoorbeeld al eens van deze soms verrassende stijlen gehoord?

Latin Jazz

Wanneer je tropische Latijns-Amerikaanse ritmes combineert met Jazz, dan krijg je de unieke muziekstijl Latin Jazz. Deze stijl, die uit de jaren 60 stamt, is bedacht door een wereldberoemde trompettist (Jerry Gonzalez), en omvat ook bekende dansstijlen zoals Samba, Salsa, Mambo en de ChaChaCha.

European Jazz

Maar ook in Europa is jazz razend populair. Zo populair dat er een European Jazz stijl ontstaat waarin diverse elementen van Europese volksmuziek en andere traditionele muziek te horen zijn. Nederlandse musici zoals Pierre Couorbois hebben deze vorm weer doorontwikkeld door consequent gebruik te maken van de oneven Europese driekwartsmaat in hun muziek.

Jazzstep

In 1995 is de plotselinge opkomst van jazzstep. Deze jazz variant is ook bekend onder de namen jazzy jungle en jazz & bass. Het is eigenlijk een Drum 'n Bass subgenre dat de ritmische drums en baslijnen combineert met elektronische jazz muziek. Een typische jazzstep sound bestaat uit koper instrumenten in combinatie met wat jazz ritmes. Deze muziekstijl ligt overigens zeer dicht bij de intelligent drum & bass en liquid funk. Lees meer op het dnb forum.