Jazz films

Geplaatst op: 26-03-2013

Jazz blijkt ook nog eens ontzettend populair in films. Zowel in oudere films, als in hedendaagse films wordt veel jazz muziek gebruikt. De muziek wordt dan gebruikt als titelsong, of om een scala aan emoties uit te drukken in emotionele scenes. De muziek is vooral populair in films omdat het ervoor zorgt dat de kijker wordt meegesleept. Jazz kan een onverwachte wending geven doordat de muziek heel vrij gemaakt kan worden. Naast films waar jazz muziek een bijrol in speelt, zijn er ook films die gemaakt zijn over jazz muzikanten. Zo is bijvoorbeeld de film 'The last blue devils' een documentaire over Count Basie en Big Joe Turner

De verschillende jazz stijlen

De verschillende jazzstijlen zijn terug te beluisteren in de diverse films. Terugkijkend op de lijst met films waarin jazz muziek te horen is, valt ook op dat de tijd van het uitbrengen van de film ook samenhangt met de jazz stijl uit die tijd. Een film uit de jaren '50 is voorzien van muziek in stijl die toen in de mode was.  

Emoties

Zoals al eerder gezegd, heeft jazz muziek de eigenschap veel emoties los te maken bij mensen. Dit is een groot kenmerk van deze muziekstijl. Het oproepen van deze emoties vloeit voort uit het gebruik van het instrumentarium en de speelwijze die de muzikant hanteert. Een andere belangrijke eigenschap van jazz muziek is dat er veel ruimte is voor de klankkleur. De saxofoon is bij uitstek geschikt voor het oproepen van een bepaalde klankkleur. Deze horen we dan ook vaak terug in films.

Info van: film keuze