Geschiedenis

Slaven

Jazz komt oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het vindt haar bestaan in de blues. De slaven uit Afrika bezongen de blues tijdens het werken op de plantages in. Letterlijk betekent de blues 'je down voelen'. De blues en later ook de jazz worden getypeerd door sterke ritmes, diepe klanken en het gebruik van accenten in de muziek. De nakomelingen van de slaven hebben deze vorm van muziek en cultureel erfgoed ongetwijfeld laten neerdalen in New Orleans.

New Orleans

Rond 1900 was het in New Orleans toegestaan om de jazz bands en kleine muziekgroepen op straat muziek te laten maken. In deze tijd worden ook de banjo en vormen van slagwerk aan de muziek toegevoegd. Doordat er veel interesse was in de jazz muziek van de nieuwe bevolking uit Zuid-Amerika, was het mogelijk voor de muzikanten om met het maken van de muziek hun geld te verdienen. Vaker werden ze dan ook uitgenodigd om te komen spelen in bars, cafés en restaurants.
De stijl van deze vroege jazz wordt gekenmerkt door solo-improvisatie, het gebruik van de koperinstrumenten en harmonische klanken.

Dixieland

Tegelijkertijd ontwikkelt zich ook een 'blankere' versie op de jazz muziek van de oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komende muzikanten. Deze versie wordt Dixieland genoemd. Dit omdat de eerste jazz plaat die officieel wordt opgenomen door de Original Dixieland Jazz band (1917). Deze tak van de jazz kenmerkt zich door het mengen van blues met marsmuziek. Daarnaast wordt de klarinet toegevoegd aan het instrumentarium. Dixieland kenmerkt zich ook doordat de koperinstrumenten met de klarinet tegelijk soleren.  

Jaren '20 en '30

In de wilde jaren '20 en ook in de jaren '30 ontwikkelt de jazz zich in vele vormen en ontstaan er diverse stijlen. In deze jaren wordt vooral de 'swing' geïntroduceerd. In deze tijd waait de jazz muziek over naar Europa. Ook hier is jazz een erg geliefde muziekvorm, vooral in bars en cafés.
Verder worden de bands die jazz muziek maken nu vooral groter en worden zogenaamde 'big bands'.

Vanaf de jaren '40

Vanaf de jaren '40 zien we meer nevenstijlen van de jazz ontstaan. Doordat er veel mensen zijn die zich voor de jazz muziek interesseren en er ook in veel steden een eigen draai aan de jazz muziek wordt gegeven staan er scheidingen in de muziek. Een belangrijke stroming die in de jaren '60 en '70 ontstaat is de Free jazz: het streven naar een maximale vrijheid bij het spelen van een solo.

Artikelen

Jazz films

Categorie: Geschiedenis / 26-03-2013 12:04

Jazz blijkt ook nog eens ontzettend populair in films. Zowel in oudere films, als in hedendaagse films wordt veel jazz muziek gebruikt. De muziek wordt dan gebruikt als titelsong, of om een scala aan emoties uit te drukken in emotionele scenes. De muziek is vooral populair in films omdat het ervoor zorgt dat de kijker wordt meegesleept. Jazz

Lees meer...

Bekende jazz muzikanten

Categorie: Geschiedenis / 26-03-2013 12:04

Joe 'King' Oliver

Joe Oliver begon al vroeg met het spelen van cornet. In Aben (Louisiana) werkte hij als orkestleider  en ontwikkelde hij zichzelf als de eerste cornetspeler die veel faam vergaarde. Joe maakte daarnaast ook furore door op zijn manier dempers te gebruiken. Het lukte hem zijn cornet te dempen met fles

Lees meer...