Bekende jazz muzikanten

Geplaatst op: 26-03-2013

Joe 'King' Oliver

Joe Oliver begon al vroeg met het spelen van cornet. In Aben (Louisiana) werkte hij als orkestleider  en ontwikkelde hij zichzelf als de eerste cornetspeler die veel faam vergaarde. Joe maakte daarnaast ook furore door op zijn manier dempers te gebruiken. Het lukte hem zijn cornet te dempen met flessen, bekers en gangbare dempers voor cornet waarmee hij het klankgehalte en klankkleur van zijn cornet aanpaste en hiermee improviseerde. Hij verhuisde naar New Orleans in 1908 waar hij eerst lid was van diverse orkesten en later in 1910 zijn eigen orkest oprichtte met Kid Ory. Kid Ory kondigde hem tijdens een optreden aan als 'King'. Vandaar zijn bijnaam. Ook in Chicago lachte het geluk Oliver later toe. Hij speelde hier ondanks de rassenscheiding voor een zowel blank als een zwart publiek. Oliver is vooral bekend omdat hij met zijn eigen orkest veel nummers heeft opgenomen en zo bekendheid heeft verworven. Verder was Oliver de mentor van Louis Armstrong.

Louis Armstrong

Louis Armstrong heeft een zeer lange muzikale loopbaan gehad en hij was op drie muzikale fronten vooral een vernieuwer. Armstrong en zijn trompet waren voor elkaar gemaakt. Er is niets op een trompet dat Armstrong niet gespeeld heeft en zijn virtuositeit is voor andere jazz muzikanten een voorbeeld en nog steeds toonaangevend. Ten tweede was hij bekend met zijn raspende, rauwe stem. Hij drukte vaak ook zijn eigen stempel op vocale nummers. Als laatste bracht zijn persoonlijkheid hem nationale en internationale roem. Hij was niet alleen een muzikant, maar hij kon ook daadwerkelijk mensen entertainen.

Miles Davis

Miles Davis was een vernieuwer in de jazz. Hij stond aan de wieg van de bepop, de cool jazz en de fusion. Davis vormde hierin de grondlegger van de vernieuwing in de jazz en probeerde vooral zoveel mogelijk nieuwe dingen uit. De klank van Davis en zijn speelmanier zijn ongekend en klinken tot op de dag van vandaag nog na in de oren van vele jazz muzikanten. Tijdens zijn hele muzikale loopbaan vernieuwt hij en maakt hij gebruik van de nieuwste muzikale ontwikkelingen.